Abdi İpekçi Cad. Reasürans Han 1 Blok No : 57 Kat: 4 Nişantaşı/İstanbul

Lunedì / Sabato: 09:00 - 19:00

Robotik Saç Ekimi

 

Robotik Saç Ekimi

Dünyada sağlık alanında sıklıkla kullanılan özellikle de karaciğer, kalp ameliyatlarında yararlanılan robot teknolojisi, saç cerrahisinde de önemli bir yere sahip oldu… 2010 yılında Amerika’da kullanılmaya başlanan, halen geliştirilmeye devam edilen ve saç ekiminde güncel teknoloji kabul edilen ‘’Robotik Saç Cerrahisi’’ Japonya, Amerika, İngiltere gibi ülkelerden sonra Türkiye’de de Turkmen Hair Transplant Plastik Cerrahi Grubu’nda başarıyla uygulanmaktadır.

Saç köklerinin klasik yöntemler yerine saç ekim robotu tarafından otomatik bir teknoloji ile toplanması, ekim alanındaki kanalların gelişmiş bir teknoloji ile açılması ve bu köklerin minimum hata ile açılan kanallara manüel olarak ekilmesi işlemi robotik saç ekimi süreçlerini kapsar.

Robotik cerrahi ile saç ekimi nasıl yapılır?

Hasta açısından konforlu yöntem diyebileceğimiz robotik saç cerrahisinde, ense bölgesinden ömür boyu dökülmeyen kökler alınır. Robot optik okuyucuları sayesinde cilt altında kökün yönünü görür ve sıfıra yakın hata ile kökleri toplar. Amaç, en güçlü kıl köklerini kaliteli şekilde toplamaktır. Robot işlem yaparken, bilgisayar başındaki operatör gerekli gördüğünde saç ekim robotuna müdahalede bulunabilir. Operatörün müdahale etmediği durumda robot alacağı saç köklerini otomatik olarak algılar, bir sonraki adımda hangi kökü alacağını kendisi otomatik olarak belirler. Saç ekim robotunun önemli bir avantajı saç köklerini toplarken mevcut sağlıklı saçlara herhangi bir zarar vermemesidir. Robot, kök toplamak ve kanal açmak olmak üzere iki önemli iş yapar.

Kanal açma işlemini ise şöyle özetlemek mümkündür; herkesin farklı bir saç çıkış yönü ve belli bir hacimde görünmesi için ekilmesi gereken yoğunluk vardır. Robot, optik okuyucusu sayesinde kıl köklerini hafızasına alır, mevcutlarına zarar vermeden kanal açar.

İşlem öncesi, hastanın fotoğrafları önden, arkadan tepeden, yandan çekilerek bilgisayarda kafa yapısı 3 boyutlu bir hale getirilir. Böylece hangi bölgeye ne kadar yoğunlukta saç ekileceği, saça nasıl yön verileceği, hangi açıyla ekileceği tıpkı bir mimari proje hazırlar gibi titizlikle, bilimsel ve profesyonel bir şekilde hazırlanır. Hastalar akıllarında hiçbir soru işareti kalmadan işleme girebilir. İşlem 7-8 saat kadar sürer ve aynı günde tamamlanır.

İşlem sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

İşlem sonrasında hastaların ense bölgesinde kıl köklerin alındığı doku, mikrop kapmaması için bandajla 48 saatliğine kapatılır.

Robotla yapılan ekimlerde, cilt altına sıvı verilmez. Bu nedenle cilt altı dokusu travmatize olmadığı için robotlu ekimlerde ödem, şişme FUE yöntemine göre çok az görülmektedir. Yara iyileşmesi çok daha hızlı olmaktadır.

Hastanın ihtiyacına göre 2 – 3 güne kadar tenisçi alın bandı kullanılır. Bu band alındaki sıvının göz çevresine inip morarmış bir görüntü ortaya çıkarmasını önler. Hastaya üç gün boyunca ödem çözücü hap verilir. Günde 2,5 litre su içmesi, saat başı buz kompresi yaparak bu ödemin hızlıca atılmasını sağlaması tavsiye edilir. Operasyondan bir gün sonra kontrole çağırılır. Kanama, enfeksiyon şişme, ödem gibi bir problem olup olmadığına bakılır. Genelde yüzde yüze yakın her şey yolunda gider.

Saç ekiminden 48 saat sonra ilk yıkama denilen bir işlem yapılır. Bunun amacı şudur; hastada ekimler yapılırken kanal açılır ve her kanalın bir açısı vardır. Bu açı, bir tane minik kesi yapıldığı zaman cilt ayrılır ve bir yarık meydana gelir. Zamanla bu bölge kabuklanır. Ancak bu kabuklanmanın yavaş yavaş olması istenir. Birden bire hızlı kabuklanırsa içine konulan kıl kökünün enfeksiyon kapması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bu nedenle operasyondan iki gün sonra başlayan sekiz gün devam eden ve günde bir kez uygulanan saç yıkama işlemleri yapılır. Bu işlemde önce cilde bir losyon sürülür ve 20 dakika beklenir. Böylece cilt yumuşamış olur. Daha sonra yıkama yapılır. Sekizinci güne gelindiğinde hastanın kabukları daha belirginleşir ve rengi kızarıklıktan kahverengiye döner. En sonunda kahverengilikler de yavaş yavaş sertleşmeye başlar. Sekizinci gün yapılan son yıkamada losyon sürme işlemi 40-50 dakika tutulur. Daha sonra kabuklar nazik bir şekilde teker teker dökülür. Onuncu günde hastanın bütün kabukları dökülmüş sanki saçları kısa kesilmiş gibidir. Hastalar saçlarını kısa kestirmiş hissiyle aynada gördüğünde son derece mutlu olur.

Ekimden sonra da saçlara çok iyi bakmak gerekir. Bu nedenle saçları güçlendiren özel şampuanlar, spray, tablet kullanmak doğru olacaktır. Bu tedavi, Turkmen Hair Transplant uzmanları tarafından hastalara tavsiye edilir.

Hastalar ne zaman normal hayatlarına geri dönebilir?

Sağlık yönünden hiçbir problem yoktur ve bir gün sonra işe dönülebilir. Ancak görüntü açısından söylemek gerekirse kızarıklıkların geçmesi ve kabukların soyulması kısacası her şeyin tam olarak bitmesi 10 gün sonra olur.

Robotik saç ekiminin avantajları nelerdir?

Klasik saç ekimi yöntemlerinde saçların çıkma yönü, açısı işlemi yapan uzmanın dikkatine bağlıdır. Robotik saç ekiminde ise saçların çıkma yönü, açısı gibi unsurlar robota verilen talimatlar ve programlar ile planlanır.Saç ekim robotu özel büyüteci sayesinde foliküler birimi görüntülemede 10.000 kat büyüme sağlayarak hata payını ortadan kaldırır.Robotun bir diğer önemli avantajı saç köklerini toplarken mevcut sağlıklı saçlara herhangi bir zarar vermemesidir.Ekim öncesinde kişiye özel saç tasarımı yapılır. 3D model oluşturulabilmesi için beş farklı açıdan fotoğraf çekimi yapılır. Oluşturulan 3D model sayesinde hangi bölgeye ne kadar saç ekimi yapılması gerektiği belirlenmiş olur böylece ekim sonrası nasıl bir görüntü meydana geleceği de ortaya çıkar.Fue ve DHI teknikleri ile kıyaslandığında iyileşme süreci daha hızlıdır.Robotik saç cerrahisinin önemli avantajlarından biri de doğal bir görünüm sağlamasıdır. Robotun ileri teknolojisi sayesinde saç doğal çıkmış gibi görünür. Kendi saçımızı kaldırıp dibine baktığımızda çukur, yapay görüntü görmeyiz. Saç, ciltle bir bütün halindedir. Saçın doğal çıkışını en yakın robotik saç cerrahisi ile yapmak mümkündür. Bu da şöyle açıklanabilir; FUE yönteminde slit denilen jiletin 1/3’ü inceliğindeki aletle 3mm derinlik oluşturulurken, robot 1.5mm derinliğe kadar indiğinden, çukur bir görüntü oluşmaz. Böylece hem hastayı hem hekimi memnun eden sonuçlar ortaya çıkar.Sonuç olarak; robotik saç cerrahisinin konusunda uzman hekim tarafından uygulanması gerekir. Özellikle ön bölgede bir avuç kadar açıklığı olan vakalarda en doğru tercih robottur. Aralara ekim gerektiğinde, sıklaştırmada da yine tercih robotik saç cerrahisi olmalıdır.

 

More from the blog

Saç Lazeri

Saç lazeri nedir? Saçlar gerek kadınların gerekse erkeklerin en önemli estetik aksesuarı. Etkileyici bir görünüme sahip olmak ve iyi hissetmek için saçlarımızın yapısı ve şekli...

IV Destekli Saç Tedavisi | Saç Ekimi

  IV Nutritions destekli saç ekimi tedavisi nedir? Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak ve kendini iyi hissetmek her insanın hakkı. Ancak modern şehir hayatından kaynaklanan...

Saç Tedavileri

Saç Tedavileri Saçın dökülmesinin kadınlarda yüzde 60-65, erkeklerde ise yüzde 99 nedeni genetiktir. Anneden veya babadan gelen genlerle saç kalitesi, saç teli kalınlığı, saç dökülmesi...

TDF Saç Ekimi

TDF ( Two Days Fue ) Yöntemi ile Saç Ekimi TDF ( Two Days Fue ) yöntemi, saç ekiminde kullanılan güncel teknolojidir. Bu metotta saç...